El Poder de les PreguntesEl mètode socràtic en l’època grega ja reconeixia la importància de les preguntes per la indagació i demostració lògica per la cerca de noves idees, conceptes o perspectives en el plantejament de la informació.

Perquè serveixen les preguntes fonamentals?

– Per ampliar horitzons. El perquè comunica millor i genera més adhesions que el com i el qui.

– Promoure plantejaments menys lineals i racionals per fomentar-ne d’altres més creatius.

– Evitar assumpcions, afirmacions acceptades i enteses com a vertaderes sense necessitat de comprovació.

– Abordar i desencallar posicions divergents per trobar punts en comú.

A vegades transformar un problema en una pregunta no és suficient per generar una nova visió o perspectiva però es pot continuar fent fluir la ment amb sinònims i noves preguntes per associar altres conceptes i obtenir resultats diferents.

Una pregunta darrera de l’altra pot ajudar a identificar aliats per assolir el repte, valors que han d’ajudar en el procés i dissenyar activitats i estratègies que acostin als diferents agents en la implicació i identificació del destí.

Com sorgeixen les preguntes fonamentals per avançar?

Des de la confiança, voluntat de millora i canvi i l’anàlisi dels reptes i desafiaments sorgeixen les preguntes que han de ser el camí cap a organitzar i trobar els camins de nous propòsits i projectes per abordar els problemes.

És a dir, nosaltres i el nostre entorn hem de voler sortir de la zona de confort per poder arribar a formular aquestes preguntes.

Exemples:

– A nivell personal: Què podries fer que no estàs fent per…? A nivell de ciutat: Què podria fer Terrassa i les seves organitzacions públiques i privades, entitats socials i ciutadania que no estan fent per ….?

– A nivell personal/de ciutat: Quin seria l’impacte si aquest fet no es resol?

– A nivell personal i de ciutat: Què has/s’ha intentat? Què queda per provar? Quin és el proper pas que faràs/podem fer?

Cal recordar que si les preguntes sorgeixen d’una perspectiva estàtica i tancada no seran preguntes fonamentals. Tots sabem que el moment actual reclama noves actituds, reflexions, plantejaments i relacions i aquest és el principal propòsit de l’Àgora Terrassa. Les preguntes ens seran molt útils per l’inici del procés i més endavant ja arribarà el moment de les trobades buscant respostes i del pacte.

Vols saber quines són les preguntes presentació de la Comissió Dinamitzadora? Vés aquí