A les portes de les vacances la Comissió Dinamitzadora, el 22 de juliol va organitzar una introducció a la Innovació. L’objectiu era conèixer tècniques a través de les quals es podria anar més enllà de les reflexions sobre els temes de ciutat i passar poc a poc a l’organització d’actes i activitats relacionals amb la ciutat.

El grup va compartir amb Ariadna Mateu, Cofundadora d’Innovalley i Directora Creativa de Haiku, que no només el dissenyador és creatiu, tots ho som des d’alguna vessant, hi ha moltes formes de creativitat i crear valor produint innovació.

Comissió Dinamitzadora amb Ariadna Mateu

La pregunta clau va girar entorn de: alhora de ser creatius, com superar por al judici? i com superar el bloqueig i crítica de l”advocat del diable”? La resposta es va articular entorn dels 10 rols d’Innovació que identifica David Kelley de IDEO en un llibre. Les palanques, punts de vista, instruments i capacitats que aporten aquests perfils són claus per assolir conquestes en termes d’innovació:

–          En l’aprenentatge

  • L’antropòleg / antropòloga, a partir del poder de l’observació de la realitat genera noves idees.
  • L’experimentador/a, que prova i torna a provar escenaris i situacions diferents on les idees tinguin sentit. Crea prototips per entreveure si poden ser vàlids. No té por al fracàs ja que és un pas per arribar a algun lloc.
  • Pol·linitzador/a, fa associacions d’ idees o temàtiques aparentment inconnexes per treure’n el màxim. Són persones molt curioses i amb gran interès per aprendre.

–          En l’organització

  • El/la corredor/a de fons expert en saltar obstacles i aconseguir més amb menys. EL de menys és la idea.
  • El la col·laborador, és necessari ja que forma equip, busca aliances.
  • director/a, és necessari ja que reuneix l’equip i activa els talents creatius dels membres. Crea la química i la motivació.

–          En la creació

  • L’arquitecte d’experiències, es posa en la pell de l’altre, pensa el que l’usuari busca, necessita i construeix el producte, el servei, l’espai, fent l’experiència més atractiva.
  • L’escenògraf / escenògrafa, és capaç de crear l’escenari perquè la idea sigui més atractiva.
  • El cuidador/a, empatitza i es pregunta com enriquir la idea perquè serveixi a les persones.
  • El narrador/a o storyteller, és la persona encarregada d’explicar les idees i té creativitat a través de la paraula. És l’encarregat/da d’explicar les idees.

Entre els membres de la Comissió sembla que s’identifiquen tots els perfils innovadors, ara falta que sobresurtin, conèixer-los i potenciar-los en el sistema ciutat pel naixement dels projectes de la Terrassa del futur.

Ariadna per últim, recomanava tenir present que tant la mirada negativa com la positiva són subjectives i potser alhora d’establir noves idees, després de la “Pluja d’idees” sense judici, el més important és acordar un criteri d’acceptació de les idees entre els membres del grup. Quan s’arriba en aquest moment, cal recordar que les idees algú se les ha de creure, defensar-les i construir aliances.